Skip directly to content

Izlet na Tuhobić

on Sun, 10/30/2011 - 13:31

PLANINARSKO DRUŠTVO „UROBORUS“ (PODRUŽNICA RIJEKA) I QSPORT OUTDOORS

Organiziraju jednodnevni izlet vlakom na

TUHOBIĆ (1109 m)

Ž.p. ZLOBIN – ZLOBIN – PRDOČAJ – VUČJA ŠKULJA – TUHOBIĆ – BENKOVAC FUŽINSKI – FUŽINE

Opis puta:

Od ž.p. Zlobin dolazimo do mjesta. U sredini sela lijevo preko Prdočaja i Vučje Škulje na kolnik Plase-Strgalnica. Dalje markacijom na sedlo između Jelenčića i Tuhobića, pa odatle grebenom na vrh. Put vodi između ograda suhozida uglavnom hrptom držeći se njegovew primorske strane, zatim kroz šumu i na kraju preko širokih livada. Silazimo šumskom cestom prema Benkovcu Fužinskom i cestom do Fužina.

Tuhobić je izdužena planina strmih strana, što se pruža primorskim rubom goranske visoravni, od Gornjeg Jelenja prema Fužinama, u dužinu od oko 5 km. Osobito je zanimljivo da je ovdje izrazita i oštra granica između goranske i primorske vegetacije - ni na jednoj planini granica između goranskih šuma i primorskih krških terena nije tako oštra i upadljiva kao na Tuhobiću. Na vrhu je razrušen geodetski stup.

S vršnoga travnatog bila strmih strana pruža se dobar vidik na Riječki zaljev, Učku, Snježnik, Risnjak i Medviđak, a u dubini na izviđački dom Lepenica, jezera Lepenicu i Bajer te na riječku autocestu s obje strane tunela

Ukupno hoda:

Zlobin-Tuhobić 2h

Tuhobić – Fužine 2,30h

Obavezno ponijeti: dobre cipele, zaštitu od sunca i kiše, vodu, hranu, fotoaparat, dodatnu odjeću za presvlačenje.

Sve informacije i prijave moguće su vedran@qsport.info

Vidimo se!

 

 

Post new comment